- Het kabinet is volgens persbureau ANP van plan om de horeca en cultuur tot 22.00 uur ’s avonds te openen onder voorwaarden.
- Ook worden geplaceerde evenementen weer toegestaan met een maximum van 1250 bezoekers binnen en een derde van de capaciteit buiten.
- Dinsdag wordt de knoop definitief doorgehakt en volgt een persconferentie waar de versoepelingen worden toegelicht.
- Lees ook: Nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens wil meer aandacht voor ondernemers in de coronacrisis
Het kabinet wil de horeca, cultuur en een deel van de evenementen heropenen. Het plan is om de horeca en cultuur tot 22.00 uur te openen onder voorwaarden. Geplaceerde evenementen mogen ook weer doorgaan, begrijpt het ANP uit kringen rond het Catshuisoverleg. Maandagavond wordt hierover gesproken met de voorzitters van de Veiligheidsregio’s in het Veiligheidsberaad, dinsdag wordt een formeel besluit genomen.
Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk weer open. Daar moet men zich aan de regels voor de niet-essentiële dienstverlening houden. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. De nachthoreca evenmin.
Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20.00 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22.00 uur weer buiten moeten staan. Zo’n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.
Bij het Catshuisberaad is ook gesproken over de quarantaineregels voor scholen, maar het is nog onduidelijk wat daar uitgekomen is. De regels zijn momenteel zo streng dat grote aantallen leerlingen naar huis gestuurd worden. De directeuren van de 25 GGD’en riepen vrijdag op om klassen minder snel naar huis te sturen, omdat het huidige beleid meer gezondheidsschade zou veroorzaken dan voorkomen.
Omikronvariant
Het kabinet neemt deze week sneller een besluit over de coronaregels dan normaal. Dat is omdat de maatregelen zoals die nu gelden voor een belangrijk deel uit voorzorg zijn. Toen hier vorige week vrijdag een besluit over genomen moest worden, was nog veel onduidelijk over de omikronvariant van het virus. Zo was de angst dat door de snelle verspreiding van die variant een groot aantal patiënten tegelijk in de ziekenhuizen en op de ic's terecht zou kunnen komen.
Met de huidige kennis van het virus waren de modellen waarmee een raming werd gemaakt van de ziekenhuisopnames vorige keer te pessimistisch, zo erkende Jaap van Dissel van het RIVM vorige week. Bronnen meldden zaterdag dat het Outbreak Management Team in een nieuw advies heeft aangeraden om vrijwel de hele samenleving te heropenen tot 20.00 uur. Premier Mark Rutte zei vrijdag al "gematigd optimistisch" te zijn dat versoepelingen mogelijk zouden zijn.
Werkgevers willen versoepeling quarantaineregels
Werknemers die in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar negatief getest zijn op het coronavirus en geen klachten hebben, moeten gewoon naar hun werk kunnen. Dat willen werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De regels voor quarantaine moeten volgens de organisaties "zo verruimd worden, dat mensen die nergens last van hebben zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen voor half Nederland op de bank zit zonder klachten". Veel mensen zitten nu onnodig lang thuis door de quarantaineregels, zegt een woordvoerder.
Op dit moment geldt dat iemand die langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad en geen klachten heeft, niet in quarantaine hoeft na contact met een besmet persoon. Ook mensen die korter dan acht weken geleden positief zijn getest en zijn hersteld, hoeven - mits ze geen coronagerelateerde klachten hebben - niet in quarantaine. Voor alle andere mensen geldt dat ze dus wel in quarantaine moeten.
"Als iemand in je huishouden positief getest is, maar jij houdt je aan de regels, bent negatief getest én hebt geen klachten, dan moet je naar je werk kunnen", zegt een woordvoerder van VNO-NCW. Werknemers die positief getest zijn, moeten vanzelfsprekend thuisblijven, zegt de woordvoerder.